X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

ИСТОРИЈА БИБЛИОТЕКЕ

    У Србији у 19. веку (период од 1846. до 1900. године) сачувани су подаци о постојању и раду око 79 читалишта, која су добровољно оснивали удружени грађани (интелектуалци, трговци, свештеници, занатлије, радници, сељаци). Ова читалишта дала су значајан допринос развоју библиотекарства Србије крајем 19. века. Читаоница у Голупцу била је једна од њих. Основана је 1871. године. Првих година читаоница је радила добро, али је услед лошег пословања 1874. године скоро обуставила рад. Захваљујући залагању грађана, читаоница је обновљена 1875. године и са тадашњих 30 чланова наставила са радом. Од чланског улога, који је износио 60 гроша годишње, обезбеђивала су се средства за набавку периодике и другог инвентара. За 1875. годину претплаћено је 16 листова, од којих је један био страни (Grenzbote). У Читаоници су се држале беседе, а добит од добровољних прихода коришћена је за унапређење рада. О Читаоници се након 1875. године мало зна.

    Осамдесетих година у оквиру Народног Универзитета Голубац послује и Народна библиотека, У том периоду, тачније од 1985. године, библиотека је организовала фестивал „Дани филмске комедије“, познатији као ДАФКО. ДАФКО је окупљао најпознатије редитеље, глумце и филмске ствараоце тадашње Југославије. Нажалост, ДАФКО се не организује већ дуги низ година, али планови су да се фестивал ускоро обнови.

    На Скупштини Општине Голубац, одржаној дана 28.12.1995. године доноси се одлука о оснивању Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ која почиње да послује као самостална установа културе и као таква послује и данас.

Иди на врх